Historie

Historie

Halleluja is een Rotterdams oratoriumkoor dat al sinds 1884 bestaat. In die tijd heeft het een belangrijke plaats in het Rotterdamse koorleven verworven. Halleluja stelt zich ten doel oratoria en andere klassieke koorwerken onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Het koor geeft meestal twee uitvoeringen per kalenderjaar .

Steeds groter

Het koor werd op 1 oktober 1884 opgericht door een 15-tal zangers van Protestants Christelijke huize. Het koor kreeg de naam ‘Christelijke Zangvereniging Halleluja’ (‘Looft de Heer’).
In de eerste jaren van het bestaan van Halleluja bestond het repertoire voornamelijk uit geestelijke en vaderlandse liederen. Het eerste concert werd gegeven op 30 oktober 1885.

In de loop der tijd verschoof de aandacht geleidelijk meer naar de grotere koorwerken en in 1893 werden voor het eerst delen uit Die Schöpfung van Joseph Haydn uitgevoerd, waarna geleidelijk het hele repertoire verschoof naar de oratoriummuziek.

Rotterdamse Kerkbode, oktober 1959
Rotterdamse Kerkbode
oktober 1959

Bij het 50-jarig jubileum in 1934 werd de naam van het koor gewijzigd in Christelijke Oratoriumvereniging Halleluja. Bij het 75-jarig bestaan in 1959 werd het koor het predikaat ‘Koninklijk’ verleend.

Het koor heeft in de loop van de jaren vele grote, bekende en ook minder bekende oratoriumwerken gezongen. In 1946 werd voor het eerst de Johannes Passion van J.S. Bach uitgevoerd. Dit werk stond vervolgens bijna 40 jaar jaarlijks op het programma.

Tegenwoordig wordt het werk eens in de twee jaar uitgevoerd. De concerten werden begeleid door beroepsorkesten, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest en later door speciale begeleidingsorkesten. Grote solisten als Jo Vincent, Louis van Tulder, Willem Ravelli en later Elly Ameling en Aafje Heynis werkten aan de uitvoeringen mee.

Steeds ruimer

Uitvoering Carmina Burana, 2000
Uitvoering Carmina Burana, 2000

Het aanvankelijk nogal behoudende protestantse karakter van het koor wordt in de loop van de jaren steeds milder. Zo worden na de Tweede wereldoorlog voor het eerst Latijnse missen op het programma gezet, later komen ook Latijnse dodenmissen in het repertoire (o.a. Messa da Requiem van Verdi). In 2000 worden de Carmina Burana van Carl Orff uitgevoerd.

In de loop der jaren hebben verschillende dirigenten het koor geleid. Van 1983 tot 2015 stond het koor onder leiding van Rien Verbeek. Met zijn muzikaliteit, inspiratie en enthousiasme heeft hij veel koorleden en een groot publiek veel mooie muzikale momenten laten beleven (klik hier voor het overzicht van alle concerten die onder zijn leiding zijn uitgevoerd). De grote oratoria bleven gehandhaafd, maar die werden afgewisseld met diverse kleinere werken, waardoor een boeiende variatie in de programmering ontstond.